Verwijzen
Maak Rimpels ontzorgt, start zorgzame gemeenschappen, zet in op gezondheid en zelfredzaamheid voor 65+. Een initiatief in samenwerking met CZ, VGZ, de gemeente en de huisartsenorganisaties PoZob en Stroomz.
Maak Rimpels is een preventief gezondheidsprogramma volgens een groepsgerichte buurtaanpak. Het bevordert de eigen regie, zelfredzaamheid en samenredzaamheid en draagt op integrale wijze bij aan het uitblijven of verminderen van vallen, eenzaamheid en inzet van zorg.
Of u nu huisarts, PoH, wijkmanager, sociaal makelaar, dorpsondersteuner, medewerker van thuiszorg of het sociaal team van een gemeente bent, u kunt eenvoudig doorverwijzen naar Maak Rimpels. Ons programma vormt zorgzame gemeenschappen en biedt ondersteuning bij niet-medische klachten zoals eenzaamheid, een klein sociaal netwerk of gebrek aan voldoende beweging, balans of spierkracht. Maak Rimpels versterkt de “nulde lijn” en werkt aanvullend op bestaande initiatieven in de wijk en ontlast de eerstelijnszorg door preventie en effectieve doorverwijzing. Zo krijgt uw wijk de hulp die zij nodig heeft.
U kunt het verwijzerspakket downloaden of bestellen via contact@maakrimpels.nl. In het pakket vindt u een flyer met informatie voor verwijzers, flyers voor deelnemers en een poster die u kan printen of op uw wachtkamerscherm kunt plaatsen.
Verwijzen naar Maak Rimpels
U kunt eenvoudig en snel de patiënt of cliënt zelf contact op laten nemen met de lokale Maak Rimpels contactpersonen.
De lokale contactpersoon draagt zorg dat uw patiënt of cliënt opgenomen wordt in een Maak Rimpels groep in de wijk. Deelname is gratis, op de koffie en thee na. Op deze pagina kunt u de lokale contactpersonen in uw buurt vinden.
Signalering
Maak Rimpels vergroot de eigen veerkracht van zelfstandig wonende ouderen (65+).
Denk hierbij aan:
chronisch zieken;
mantelzorgers;
alleenstaanden na het verlies van een partner;
ouderen met geen of een klein sociaal netwerk (bijvoorbeeld na een verhuizing);
alleenstaanden na een verbroken relatie;
pas gepensioneerden op zoek naar een zinvolle tijdsbesteding.
Voorwaarden voor deelname: Openstaan voor het ontmoeten van leeftijdsgenoten, het willen leren van nieuwe vaardigheden en kunnen deelnemen aan een groepsproces.
Welke behoeften?
Verkleinen van het valrisico (laag en matig)
Nieuwe mensen ontmoeten
Betekenisvolle interacties
Zingeving
Nieuwe dingen leren
Mee kunnen blijven doen in de maatschappij, ook op digitaal vlak
Een actievere levensstijl
Het versterken van de balans en spierkracht
De lokale contactpersonen
Cranendonck
Kitty Arets
06 30 44 77 05
Budel
Ellen Thomas
06 16 31 27 24
Budel-Dorplein
Frans Hendriks
06 30 45 72 48
Budel-Schoot
Wil Thijssen
06 53 74 98 80
Maarheeze
Rietje Boelens
06 15 34 71 37
Soerendonk
Heeze-Leende
Elly de Bruijn
06 20 93 09 68
Heeze
Alie Verduijn
06 57 36 10 27
Leenderstrijp
Cintha Bax
06 20 41 84 16
Leende
Peter van Meijl
06 25 04 41 98
Sterksel
Someren
Jo Swinkels
06 54 28 20 65
Someren
Valkenswaard
Start 20 januari in De Kerkakkers
Start met programmaonderdeel "Positieve Gezondheid" op maandag 20 januari van 10.00 tot 11.30 uur. Vervolgbijeenkomsten worden op dezelfde tijd en locatie gehouden op 27 januari, 3 en 10 februari.
Locatie: Wijkcentrum "in de inloop" aan de Mgr. Zwijsenstraat 4 in Valkenswaard. In samenwerking met de Wijkcommissie Kerkakkers.
Inschrijven: Voor aanmeldingen of voor vragen kunt u terecht bij Ankie Slaats (06 42 24 94 71 of bestuurslidkerkakkers@gmail.com).
Danielle van Rens
06 18 30 22 36
Dommelen
Anne-Marie Klaassen
06 21 71 25 69
Valkenswaard
Ankie Slaats
06 42 24 94 71
Valkenswaard - Kerkakkers
Fons Mensch
06 49 65 24 96
Valkenswaard - De Haagakkers
Maryse Thiels
06 54 67 71 71
Valkenswaard - Hoge Akkers
Hetty Tindeman
06 44 76 60 62
Valkenswaard - 't Gegraaf
Cora van der Velden
Stafarts kwetsbare ouderen huisartsenorganisatie PoZoB en Huisarts en Maarheeze
“Maak Rimpels is een mooi concept voor oudere volwassenen om langer zelfredzaam te blijven en om andere ouderen (beter) te leren kennen uit je eigen wijk of buurt, waardoor ook de samenredzaamheid toeneemt. Als je balans en spierkracht traint heb je minder kans op vallen, echter conditie moet je blijven onderhouden, de rest van je leven. Maak Rimpels zet dan ook in op het belang van samen blijven bewegen, om het langer vol te kunnen houden, daarnaast vergroot het je sociale contacten, waardoor je lekker actief blijft en gevoelens van eenzaamheid voorkomt. Elk dorp of wijk verdient zo’n mooi project, de mensen in Maarheeze zijn erg enthousiast.”
José Snoek
Huisarts Valkenswaard
“Ik hoor heel enthousiaste verhalen terug van patiënten over Maak Rimpels. Er is veel enthousiasme over het samen bewegen, maar ik zie ook een toename in het gebruik van het huisartsenportaal mijngezondheid.net onder mijn oudere patiënten.”
Hennie Driessen
wethouder Cranendonck:
“Door het stijgend aantal ouderen is er een noodzaak om met elkaar het besef te delen dat we elkaar nog meer zullen moeten steunen. Maak Rimpels initieert de beweging binnen onze gemeente onder oudere volwassenen om het gesprek aan te gaan over ‘Hoe wil ik betekenisvol ouder worden en wat heb ik daarbij nodig.’”
Meer informatie
Impact
Met gepaste trots nemen we je mee in de Rimpels die we de afgelopen jaren gemaakt hebben. We delen de impact van Maak Rimpels aan de hand van veelbelovende onderzoeksresultaten en, minstens zo belangrijk, met verhalen vanuit de deelnemers, professionals en consortiumpartners zelf.
De eerste resultaten:
12 zorgzame gemeenschappen
4 keer minder vallen
2-3 keer minder huisartsenbezoeken
Het verwijzerspakket
Download hier verschillende communicatiemiddelen om makkelijk te kunnen verwijzen naar Maak Rimpels:
Een flyer voor verwijzers met uitleg
Een flyer voor deelnemers
Een digitale poster voor op het wachtkamerscherm
Een printbare poster om op te hangen in de wachtkamer
We sturen u ook graag het verwijzers pakket op met de flyers en de poster. Stuur een mail naar contact@maakrimpels.nl om deze aan te vragen.
Samenwerking tussen het zorg- en sociaal domein
Een belangrijke factor in de beoogde systeemtransitie is een nauwe samenwerking van het zorg- en het sociaal domein. Zo kunnen professionals makkelijk doorverwijzen naar Maak Rimpels via lokale contactpersonen. Een ander voorbeeld van deze systeeminnovatie is het Zorgpad Valpreventie, waar Maak Rimpels bijdraagt in samenwerking met huisartsen en fysiotherapeuten in Cranendonck. In dit zorgpad zijn de werkwijzen van het sociale en zorgdomein duidelijk vastgelegd, zowel voor professionals als voor de inwoners van het dorp.
Maak Rimpels draagt bij aan de ketenaanpak valpreventie. We sporen breed valrisico’s op en bieden een fysieke en digitale beweeginterventie aan voor oudere volwassenen met een laag tot matig valrisico, geborgd in zorgzame gemeenschappen en het bestaande beweegaanbod. Dit komt ten goede aan een grotere groep inwoners die minder kwetsbaar en beter trainbaar is. Dat is effectief, duurzaam, toekomstbestendig en maakt het programma complementair aan de meer formele zorgaanpak die focust op een hoog valrisico. Bovendien kan Maak Rimpels een manier zijn voor vroegsignalering. Dan verwijzen we op tijd deelnemers door naar het professionele zorg- en sociaal domein.
Veelgestelde vragen
Wat is de betekenis van de naam van Maak Rimpels?
Maak Rimpels gelooft dat ouder worden meer betekent dan alleen rimpels krijgen. We maken actief lach- en denkrimpels, maar creëren ook rimpelingen met betekenisvol contact en door een beweging in gang te zetten! Het mooie is dat de naam ruimte laat om op verschillende manieren geïnterpreteerd te worden.
Kan ik ook doorverwijzen als Maak Rimpels niet actief is in mijn gemeente?
Om sterke zorgzame gemeenschappen te vormen is het van belang dat deelnemers in (de buurt van) hun woonplaats aan Maak Rimpels deelnemen. Is Maak Rimpels niet actief in deze wijk? Wellicht kunt u, of een andere lokale implementatiepartner, samen met ons het programma uitrollen. Lees meer over hoe dit werkt op [opzetten].
Wat kost (een verwijzing naar) Maak Rimpels voor deelnemers?
Deelname is gratis en vrijblijvend.
Alleen de thee en koffie dient zelf afgerekend te worden
De licentie voor de draagbare Maak Rimpels clip bedraagt €4,99 per maand. De eerste twaalf maanden wordt dit geheel vergoed, daarna betaalt u €4,99 per maand. Dit is maandelijks opzegbaar. De deelnemer zit dus nergens aan vast.