Impact van de rimpels
Maak Rimpels is een beweging om zorgzame gemeenschappen te vormen en zelfredzaamheid te vergroten. We zetten rimpels in gang. Maar hoe gaat het daarmee?
In het eerste impactrapport van Maak Rimpels (Oktober 2024) delen we onze geleerde lessen, wat werkt, waar uitdagingen liggen en proberen we bij te dragen aan een beeld waarin de oudere volwassene kwetsbaar kan zijn, én krachtig, creatief en inspirerend.
We nemen je mee met verhalen van deelnemers, uitleg over het waarom en hoe van het programma, reflecties over wat we verder willen ontwikkelen, cijfers over de impact. En vooral ook heel veel foto's van de Rimpelmakers die de impact mogelijk maakt.
Samen maken we de krachtigste rimpels!
Meedenken? Meedoen?
Op de hoogte blijven?
Werk je ook aan de beweging voor een toekomst met zorgzame gemeenschappen en wil je ideeën uitwisselen? Of wil je daarmee starten maar weet je niet hoe?
Stuur dan vooral een mail naar frank@maakrimpels.nl!
Voorproefje
Voor mensen die een
denkrimpel erbij willen
Wetenschappelijk onderzoek
Benieuwd hoe het onderzoek is opgezet?
Er wordt een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door het onafhankelijke instituut Roessingh Research and Development. Het doel is om de impact en effectiviteit van het geïmplementeerde Maak Rimpels programma te achterhalen. Hiervoor vullen deelnemers op vijf verschillende momenten een combinatie van wetenschappelijk gevalideerde vragenlijsten digitaal in. Die houden de volgende onderwerpen in:
valrisico/valincidenten/valangst
gezondheid in het algemeen (gemeten in kwaliteit van leven): dmv de ICECAP-O vragenlijst (Makai et al., 2013; van Leeuwen et al., 2015) en de positieve gezondheid vragenlijst van Machteld Huber (Huber et al., 2016; van Velsen et al., 2019).
Vitaliteit en veerkracht: dmv de vitaliteitsvragenlijst (Vita-16) (Strijk et al., 2015) en de Brief Resilience Scale (BRS) (Smith et al., 2008; Zimmermann, 2016).
Vitaliteit: de Physical Activity Readiness questionnaire (PAR-Q) (Goodman et al., 2011) En de korte variant van de International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) (Lee et al., 2011).
Eenzaamheid: dmv de Lubben Social Network Scale (LSNS-6) vragenlijst gebruikt (Lubben et al., 2006).
zelfredzaamheid: dmv de zelfredzaamheidsradar gebruikt (ZelfredzaamheidsRadar, n.d.).
Zorgpreventie: dmv het aantal huisartsbezoeken van oudere volwassenen.
Implementatieproces: aantal deelnemers, verwachtingen en gebruikerservaring.
Wil je meer weten? Mail dan naar contact@maakrimpels.nl
lees meer...