Eigen kracht en van betekenis zijn voor elkaar, het verhaal van Maak Rimpels

Maak Rimpels is ontstaan in 2017 vanuit een burgerinitiatief in Leenderstrijp. Inwoner Frank Verbeek is hiermee gestart samen met andere bewoners van het dorp. Het idee was om een groep van oudere volwassenen te vormen die elkaar de hulpvraag durft te stellen en te beantwoorden. En om gezellig dingen samen te leren en te doen. Deze groep is nog steeds samen.

Deze informele en preventieve manier van zorgen bleek ook een verlichting van de druk op de zorg. Vanuit de energie in Leenderstrijp volgden zorgzame gemeenschappen in Someren en Leende. Om weer door te rimpelen naar de gemeenten Heeze-Leende, Someren, Valkenswaard, Cranendonck en langzamerhand ook naar andere plekken in het land. 

Allemaal door het bijzondere netwerk van lokale contactpersonen, ambassadeurs en partners die met de Maak Rimpels methode en ondersteuning zelf het programma hebben geïmplementeerd.

Lokale contactpersonen

Maak Rimpels is geankerd in de lokale gemeenschappen. De volgende mensen zijn hiervoor van essentieel belang. Wil je meedoen met Maak Rimpels of heb je vragen? Dan kun je bij een van de volgende bekenden uit de buurt terecht.

Elly de Bruijn
Heeze

Danielle van Rens
Dommelen

Rietje Boelens
Soerendonk

Anne-Marie Klaassen
Valkenswaard

Jo Swinkels
Someren

Alie Verduijn
Leenderstrijp

Ellen Thomas
Budel-Dorplein

Kitty Arets
Budel

Wil Thijssen
Maarheeze

Cintha Bax
Leende

Ankie Slaats
Valkenswaard - Kerkakkers

Fons Mensch
Valkenswaard - De Haagakkers

Maryse Thiels
Valkenswaard - Hoge Akkers

Peter van Meijl
Sterksel

Frans Hendriks
Budel-Schoot

Hetty Tindeman
Valkenswaard - 't Gegraaf

Ambassadeurs

Maak Rimpels is een organisatie voor en door oudere volwassenen. Een groep enthousiaste oudere volwassenen gelooft in het programma en wil de beweging verder helpen. Zij denken regelmatig mee over de kansen en uitdagingen van Maak Rimpels.

Het netwerk van Maak Rimpels

Om duurzame netwerken te vormen rondom oudere volwassenen gaat Maak Rimpels in het sociale domein verbindingen aan. Met ouderen- en netwerkorganisaties in de wijk, gemeente, welzijnsorganisaties, huisartsen en andere samenwerkingspartners.

De missie van Maak Rimpels

Maak Rimpels faciliteert een transitie in het sociale domein met een gemeenschapsgerichte benadering, waarbij ook de borging en een duurzame opvolging in de wijk centraal staan. De focus ligt op gezondheid en het voorkomen van een hoog zorgrisico door het bouwen van een informeel steunsysteem in de vorm van een zorgzame gemeenschap.

De gift van de derde levensfase

We hebben een gift gekregen: de derde levensfase. We worden ouder en leven langer in goede gezondheid. Ook op latere leeftijd hebben mensen de wens om autonoom te blijven, om zelf richting te kunnen geven aan hun bestaan. Er is behoefte aan verbondenheid en verrijkend contact. Ongeacht de levensfase willen mensen van betekenis zijn, voor anderen en voor de samenleving.

De uitdagingen van de derde levensfase

Maar de derde levensfase biedt ook uitdagingen, kijkend naar de ontwikkelingen in de samenleving. We hebben te maken met dubbele vergrijzing: er zijn meer ouderen en die

worden ook nog ouder dan de generatie voor hen. Dit zorgt voor een hoge druk op de professionele zorg. Veel ouderen krijgen te maken met eenzaamheid, valincidenten, soms lastige digitalisering of verlies van autonomie. Bovendien blijven de gezondheidsverschillen toenemen.

Hoog tijd voor een zorgtransitie

In het huidige zorgsysteem neemt de druk op de zorg enorm toe. Momenteel geeft 69% van de huisartsenpraktijken aan dat de werkdruk te hoog is. Zestig procent van de huisartsen heeft zelfs een patiëntenstop. Als de huidige ontwikkelingen zich doorzetten, is het

aannemelijk dat de medische zorgkosten door valongevallen zich zullen verdubbelen van 1,4 in 2023 naar 2,4 miljard per jaar in 2023 [3]. Kortom: er moet iets veranderen.

Zet gezondheid centraal

Het is duidelijk dat dit systeem overloopt. Maak Rimpels wil bijdragen aan een nieuwe houding waarbij niet de zorg, maar de gezondheid centraal staat. Binnen zorgzame gemeenschappen worden oudere volwassenen in staat gesteld om zelf en samen actief de regie te nemen over hun gezondheid, met het zorgsysteem als vangnet. 

Maak Rimpels zet in op primaire preventie en positieve gezondheid, complementair aan de bestaande zorgstructuren, door het versterken van de ‘nuldelijn’ en te werken vanuit een verbindende, integrale aanpak. Er is namelijk, complementair aan de huidige (keten)aanpakken, een gemeenschapsgerichte aanpak nodig vanuit het sociale domein. Van daaruit wordt verbinding met het formele gemeentelijke en het medische domein gelegd. Op deze manier draagt Maak Rimpels bij aan valpreventie, eenzaamheidspreventie en zorgpreventie. Hieruit volgen onderaan de streep lagere zorgkosten voor de maatschappij, worden gezondheidsverschillen verkleind en de kwaliteit van leven vergroot.

De beweging van Maak Rimpels

Zorgzame
gemeenschappen

Door positieve gezondheid te stimuleren en informele netwerken te versterken, ontstaat meer veerkracht, zelf- en samenredzaamheid.

Gezondheids-
vaardigheden

Door de digivaardigheid en vitaliteit kunt u zelf de regie in handen houden en zo lang mogelijk doen wat u graag wilt doen.


Ondersteunende
technologie

Met leuke en toegankelijke technologie, zoals het digitale beweegprogramma en de Maak Rimpels Clip, worden de andere onderdelen van het programma ondersteund.


Systeemtransitie

Maak Rimpels streeft naar een toekomstbestendig systeem waarbij oudere  volwassenen zelf de regie hebben, de focus ligt op positieve gezondheid, primaire preventie en het vormen van zorgzame gemeenschappen vanuit een integrale benadering die het professionele zorg- en sociale domein met elkaar verbindt.


Impact

Met gepaste trots nemen we je mee in de Rimpels die we de afgelopen jaren gemaakt hebben. We delen de impact van Maak Rimpels aan de hand van veelbelovende onderzoeksresultaten en, minstens zo belangrijk, met verhalen vanuit de deelnemers, professionals en consortiumpartners zelf. 

De eerste resultaten:

  • 12 zorgzame gemeenschappen

  • 4 keer minder vallen

  • 2-3 keer minder huisartsenbezoeken

Maak Rimpels Programmateam

Het Maak Rimpels programmateam verbindt alle partijen, creëert de inhoud en enthousiasmeert deelnemers voor een succesvol programma

Mariëlle Swinkels

Als gezondheidswetenschapper, verpleegkundige en mantelzorgmakelaar begeleidt Mariëlle leerprocessen van individuen in het omgaan met levensvragen in verschillende levensdomeinen van werk, wonen, vrije tijd en zorg. Vaak spelen deze vragen rondom veranderingen of overgangsfases in het leven zoals het met pensioen gaan, het omgaan met een chronisch zieke partner, verandering van school of werk. Dit doet zij op basis van een positieve gezondheidsbenadering vanuit een brede holistische context. Daarnaast begeleidt zij ook gezamenlijke leerprocessen van groepen in het omgaan met complexe vraagstukken zoals het doorbreken van taboes rondom mentale gezondheid of uitdagingen die spelen rondom het actief en gezond ouder worden.

Frank Verbeek

Initiatiefnemer Frank is sociaal ondernemer en preventie-expert in het sociale domein. Hij beschikt over jarenlange expertise op het gebied van het gemakkelijker, gebruiksvriendelijk en toegankelijk maken van de digitale wereld voor oudere volwassenen. Hij heeft verschillende apps en trainingen ontwikkeld die ondersteunen bij dagelijkse activiteiten, helpen om in contact te blijven, mee te kunnen blijven doen, gemoedsrust te bieden, in beweging te blijven, met als doel om langer gezond en onafhankelijk te blijven. Hij is gespecialiseerd in valpreventie voor zelfstandig thuiswonende ouderen en ontwikkelde hiervoor het Maak Rimpels digitale beweegprogramma en ondersteunende digitale hulpmiddelen zoals de Maak Rimpels Clip, een slimme activiteiten- en valrisico meter met alarmknop die middels je smartphone verbonden is aan een digitaal ondersteuningsplatform.

Ties Schotel

Als sociaal ontwerper draagt Ties bij aan Maak Rimpels door samen mét de oudere volwassenen het programma te ontwerpen, strategisch mee te denken en te zorgen voor communicatie die de juiste snaar raakt. In zijn werk, vanuit sociaal ontwerpbureau Komovo, werkt hij toe naar een zorgzame samenleving. Hij is expert in het analyseren van en navigeren binnen complexe systemen, zoals de zorg, en werkt samen met veranderaars aan tastbare oplossingen en transities.