Ik wil vrijwilliger worden
Heeft u een hart voor sociaal werk en wilt u graag een positieve impact hebben op mensen uit uw eigen omgeving en buurt? Dan is vrijwilliger worden bij Maak Rimpels misschien iets voor u. Op deze webpagina vindt u informatie die voor u relevant is.
Maak Rimpels brengt mensen bij elkaar om betekenisvol ouder te worden. Juist ook in de latere levensfasen kunnen en willen mensen hun kwaliteiten inzetten voor zichzelf – en misschien ook voor anderen. Door het hebben van een sterk sociaal netwerk, een betekenisvol leven, lichamelijke beweging en digitale vaardigheden kan iedereen mee blijven doen in de maatschappij. Dit programma kan niet bestaan zonder vrijwilligers, helpt u mee?
U kunt zich al inschrijven als coach voor het Maak Rimpels programma in Cranendonck, Heeze-Leende, Someren en Valkenswaard. U zit nog nergens aan vast.
Wat doet een vrijwilliger?
De organisatie van Maak Rimpels bestaat uit mensen met passie: vrijwilligers met inzet en kwaliteiten die helpen met één of meerdere blokken. Met Maak Rimpels kunt u in een gezellige omgeving oudere volwassenen ondersteunen in het betekenisvol ouder worden. Een achtergrond in educatie is geen vereiste, maar het kan een mooie plus zijn. Het belangrijkste is een affiniteit voor één van de aangeboden thema’s en de wil om mensen te helpen. Vrijwilligers worden begeleid en opgeleid door middel van een train de trainer programma en kunnen altijd terugvallen op de professionele organisatie.
Als vrijwilliger bent u onmisbaar voor het begeleiden van de deelnemers gedurende het programma. U bent hun eerste aanspreekpunt en draagt de verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van één of meerdere onderdelen van het programma. Om u hierbij te ondersteunen wordt een zogenaamd train de trainer programma georganiseerd, waar u opgeleid wordt, tips en trics leert die u kunt toepassen als vrijwilliger. We zoeken de vrijwilligers voor de volgende Maak Rimpels rollen:
De coördinator is de denkbeeldige spin in het web en helpt bij de planning en het indelen van deelnemers en vrijwilligers, zodat alles op rolletjes loopt.
Kwaliteiten: Organisatorisch sterk en verbonden met de gemeenschap
Tijdsbeslag: Vier uur per week. Voorafgaand aan het starten als coördinator is er een train-de-trainer bijeenkomst om het programma te leren kennen.
De kartrekker van een netwerkorganisatie is enthousiast over het programma en helpt bij het werven van deelnemers en vrijwilligers.
Kwaliteiten: Enthousiast en verbonden met de gemeenschap
Tijdsbeslag: Twee uur per week. Voorafgaand aan het starten als kartrekker is er een train-de-trainer bijeenkomst om het programma te leren kennen.
Een betrokken en sociaal persoon die deelnemers wil helpen om te reflecteren op de positieve gezondheid en welzijn.
Kwaliteiten: Sociaal vaardig en een goed luisterend oor
Tijdsbeslag: Vier weken lang één bijeenkomst Positieve Gezondheid per week en vervolgens een maandelijkse terugkom bijeenkomst per groep deelnemers. Per bijeenkomst is er een uur voorbereidingstijd nodig. Voorafgaand aan het starten als coach is er een train-de-trainer bijeenkomst om het programma te leren kennen.
Deze vrijwilliger ondersteunt de positieve gezondheid coach in de begeleiding van individuele deelnemers.
Kwaliteiten: Sociaal en enthousiast
Tijdsbeslag: Vier weken lang één bijeenkomst Positieve Gezondheid per week en vervolgens een maandelijkse terugkom bijeenkomst per groep deelnemers. Voorafgaand aan het starten als ondersteuner is er een train-de-trainer bijeenkomst om het programma te leren kennen.
Een persoon met affectie voor de digitale wereld, die graag kennis overbrengt op anderen en de bijeenkomsten kan leiden en vormgeven.
Kwaliteiten: Leiding- of lesgeven, geduldig en goede digitale vaardigheden
Tijdsbeslag: Acht weken lang iedere week één bijeenkomst voor digivaardigheid per groep deelnemers. Per bijeenkomst is er een uur voorbereidingstijd nodig. Aanwezigheid op de maandelijkse terugkom bijeenkomsten. Voorafgaand aan het starten als coach is er een train-de-trainer bijeenkomst om het programma te leren kennen.
Deelnemers met ervaring met smartphones die graag leeftijdsgenoten willen ondersteunen in hun digivaardigheid. Is de helpende hand voor de digicoach tijdens de bijeenkomsten van digivaardigheid. De digi-ondersteuner kan zelf ook deelnemer zijn van één of meerdere andere programmaonderdelen.
Kwaliteit: Kennis van smartphones en veel geduld
Tijdsbeslag: Acht weken lang iedere week één bijeenkomst voor digivaardigheid per groep deelnemers. Aanwezigheid op de maandelijkse terugkom bijeenkomsten. Voorafgaand aan het starten als ondersteuner is er een train-de-trainer bijeenkomst om het programma te leren kennen.
Iemand die volop beweegt en deze passie graag over wil brengen op anderen. De beweeg-ondersteuner ondersteunt de beweegcoach. Een beweeg-ondersteuner kan ook deelnemer zijn van één of meerdere andere programmaonderdelen.
Kwaliteit: Enthousiast en sportief
Tijdsbeslag: Twee keer acht weken lang wekelijks een bijeenkomst voor vitaliteit per groep deelnemers. Voorafgaand aan het starten als ondersteuner is er een train-de-trainer bijeenkomst om het programma te leren kennen.
Deze coach ondersteunt het vormen van sterke sociale banden en de “achtervang” in het programma voor samenredzaamheid.
Kwaliteit: Achtergrond in de zorg en sociaal vaardig.
Tijdsbeslag: Vier weken lang één bijeenkomst voor samenredzaamheid per week. Per bijeenkomst is er een uur voorbereidingstijd nodig. Voorafgaand aan het starten als coach is er een train-de-trainer bijeenkomst om het programma te leren kennen.
Deze vrijwilliger is goed bekend met de buurt, wijk of dorpskern en ondersteund de samenredzaamheid coach.
Kwaliteiten: Goede verbinding in de gemeenschap en bij voorkeur een achtergrond in de zorg
Tijdsbeslag: Vier weken lang één bijeenkomst voor samenredzaamheid per week. Voorafgaand aan het starten als ondersteuner is er een train-de-trainer bijeenkomst om het programma te leren kennen.
Betekenisvol werk
"Zeker tijdens de coronatijd hebben we gezien dat mensen baat hadden bij hun aangeleerde digitale vaardigheden. Ze vertelden ons blij te zijn dat ze via hun smartphone konden beeldbellen met hun kinderen en kleinkinderen."
“Veel ouderen zitten met een gigantisch tekort aan digitale vaardigheden. Daardoor hebben ze een informatieachterstand en wordt het moeilijker deel te nemen in de maatschappij. Ze weten bijvoorbeeld niet hoe ze op de app van de gemeente, zorgverzekeraar of streekkrant moeten komen. Zeker tijdens de coronatijd hebben we gezien dat mensen baat hadden bij hun aangeleerde digitale vaardigheden. Ze vertelden ons blij te zijn dat ze via hun smartphone konden beeldbellen met hun kinderen en kleinkinderen. Of ze hadden er plezier in om via een groepsapp berichtjes te sturen en foto’s en filmpjes te delen met andere cursisten. Ze vrolijkten elkaar op; het was een vorm van eenzaamheidspreventie in coronatijd.”
Cintha, digicoach
“Waar veel mensen in het normale besturingssysteem van een smartphone vastlopen, maakt de GolivePhone app het voor iedereen mogelijk om goed van de telefoon gebruik te kunnen maken. Het gebruik van WhatsApp en e-mail vergroot de communicatiemogelijkheden van mensen aanzienlijk, en daarmee ook hun kansen om hun sociale contacten uit te breiden: appen met een zus in Engeland, foto’s maken, versturen en weer terugkrijgen van de (klein-)kinderen; ik heb mensen van tachtig gezien voor wie een hele nieuwe wereld openging. Ook de mogelijkheid om inzicht te krijgen in het bewegingspatroon is belangrijk, maar vooral ook het veilige gevoel dat mensen krijgen door de valdetectiefunctionaliteit: de knop waarmee gebruikers onmiddellijk contact hebben met een zorgverlener wanneer nodig.”
John, digi ondersteuner
Inschrijven
U kunt zich al inschrijven als coach voor het Maak Rimpels programma in Cranendonck, Heeze-Leende, Someren en Valkenswaard. U zit nog nergens aan vast.
FAQ
Maak Rimpels is een verbindende organisatie die zich inzet voor betekenisvol en veerkrachtig ouder worden. Wij geloven dat ouder worden iets moois is en dat juist op oudere leeftijd heel veel uit het leven gehaald kan worden. In gezellige bijeenkomsten werken we aan onszelf op meerdere vlakken, zoals de brede gezondheid, vitaliteit, digivaardigheid en samenredzaamheid. Met elkaar blijven we in onze kracht, vinden we de vrijheid om te doen wat we willen en wonen we zelfstandig thuis voor zolang als dat goed voelt. Samen maken we rimpels.
Het programma bestaat uit een basisonderdeel waarbij er maandelijks, in een gezellige setting, gereflecteerd wordt op de brede gezondheid. Een deelnemer kan er vervolgens voor kiezen aan te sluiten bij één of meerdere cursussen die Maak Rimpels aanbiedt. Het ondernemen van activiteiten buiten het programma van Maak Rimpels wordt bovendien aangemoedigd. Alle deelnemers hebben hierdoor een op maat gemaakt programma, om zo goed mogelijk aan te sluiten bij diens interesses en kwaliteiten.
Een vrijwilliger besteedt zo’n twee tot vier uur per week gedurende de periode van het programma-onderdeel waaraan zij/hij verbonden is aan activiteiten met betrekking tot Maak Rimpels. Deze uren bestaan bijvoorbeeld uit het communiceren met deelnemers en de organisatie van Maak Rimpels, of helpen bij het uitvoeren van één of meerdere onderdelen van het programma.
Er is geen financiële vergoeding voor vrijwilligers van Maak Rimpels. Wel krijgt een train de trainer cursus om u tips en trucs te geven die u kunt toepassen binnen uw functie. Daarnaast krijgt u vanuit de organisatie van Maak Rimpels accurate ondersteuning gedurende uw werkzaamheden voor het programma.
Alle Maak Rimpels-bijeenkomsten worden zo dicht mogelijk bij de deelnemers georganiseerd. Voor onze deelnemers is het van groot belang dat zij op een bekende plaats bij hen in de buurt samen kunnen komen. Momenteel zijn we bezig met het implementeren van het Maak Rimpels-programma in het Zuiden van Nederland. Zouden wij ook actief moeten zijn in uw regio? Neem contact met ons op!
Ik twijfel nog. Kan ik met iemand van Maak Rimpels in contact komen om te kijken of vrijwilliger worden iets voor mij is?
Wij vinden het heel belangrijk dat u als (potentiële) vrijwilliger een goed beeld krijgt van wat u kunt verwachten, om een weloverwogen keuze te maken. Neem contact op en we staan u graag te woord.